Anya + 2 fő

Már gyerekként is olyan családban nőttem fel, ahol a női nem létszáma kenterbe verte a férfiét, ugyanis mi hárman vagyunk tesók, mind lányok. Apukámnak főhetett a feje. Négy nő egy háztartásban azonban igen hasznosnak bizonyult, a házimunka teljes egészében ránk hárult. 

bucket-303265_640.png

 

Az első, amit megfogadtam gyerekként, hogy az enyémeknek nem kell majd házimunkát végezniük. Aztán felnőttem és egészen másképpen látom. Majának már van saját dolga, mosás után ő veszi ki a gépből a ruhákat. Kapott egy saját mosogatószivacsot is de annak lábakélt, gondolom kellett a táblához. Sebaj, ez még pótolható.

Alapvetően azt gondolom, a gyerekeket már egész kicsi korban be lehet vonni a házimunkába. Eleinte apró feladatokkal:
- adogatja a ruhát teregetéskor
- segít port törölni
- sepregetésnél tartja a lapátot

Később már nagyobb feladatokkal is szívesen próbálkoznak és ha látják, érzik, hogy fontos, amit tesznek, jó szívvel segítenek majd.
- ruhák mosógépbe pakolása (anyai előválogatás után)
- ruhák kipakolása a mosógépből
- ha nem maszatolós az étkezés, akkor elmosogathat utána
- ruhákat leveheti a szárítóról
- saját ruhái helyére pakolása
- porolgatás
- porszívózás
- viráglocsolás

A lányok már kis totyogós koruktól kezdve érdeklődve figyelték ahogy teszek-veszek a lakásban. Ebből a szempontból szerencsésnek is mondhatom magam mert amit engedek nekik, az valóban az ő igényük, hogy segíthessenek, nem én erőltetem. Azért néha több munkát jelent a segítségük de megéri, hiszen míg e nem érik a kamaszkort, bevonhatók, ami az én vállamról is levesz némi terhet. 

Sütéskor-főzéskor szívesen állnak mellém és keverik a tésztát, öntik a tejet, mérik a lisztet, cukrot. Maja nagyon válogatós süti téren de az elkészítésében akkor is segít, ha éppen nem szeretne enni belőle. 

imag1818-collage.jpg

Valószínűleg ennek a dolognak az előnyét élvezem hétvégente, hogy mire kikelek az ágyból, Maja és Aliz megterített asztallal vár, finom reggelivel. Kenyeret kennek, felvágottat tesznek bele és egy pohár víz vagy gyümölcslé is kerül mindig az étel mellé. Nagyon jól esik mert ezzel viszonozni szeretnék a gondoskodást. Nagylánynak érzik magukat, ha ők készítenek reggelit anyának és apának én pedig körbedicsérgetem őket, hiszen tényleg nagyon ügyesek.

Fontosnak tartom, főleg egy lány esetében, hogy legyen igénye a saját környezetének rendbentartására. Ami most még játék, móka, az később komollyá válik és ha most megszereti, rutinná válik, sokkal könnyebb dolga lesz felnőve, ha majd a saját háztartását vezeti. Az alapokat most tesszük le, sok múlik azon, milyen visszajelzést kapnak az első szárnypróbálgatásaikkor. Ha túlságosan kiszolgáljuk őket, később várhatjuk, hogy bármiben is segítsenek. A másik véglet sem vezet jóhoz, hiszen van, amihez kicsik. Meg kell találni az arany középutat, ami családonként változó, milyen házimunkákba tudjuk bevonni a kicsiket anélkül, hogy olyan terhet rónánk rájuk, ami számukra sok. 

Nálatok mik azok, amik a gyerek dolgai és hány évesek?

Jalina

Friss topikok