Amikről nem tudtam, mielőtt gyermekem született

Egy gyermek érkezésére, elsőbálozóként sosem lehet maximálisan felkészülni...szerintem. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, hogy a babák sokat sírnak, keveset alszanak, hogy létezik a nyakig **aros állapot és teljesen normális, ha a frissen szülővé vált pár kicsit eltávolodik egymástól. Azonban amivel szembesültünk, az felülmúlta a képzeleteinket.
Innentől csak az olvassa tovább, aki kellően toleráns, van humorérzéke és gyermekei. Gyermektelen olvasók itt hagyják abba.

fear-3117823_960_720.jpg

Kezdetek, avagy az élet hordóként

Van az úgy, hogy az ember lánya a két csíkos teszt láttán boldogságban úszva, könnybelábadt szemmel látja magát babakocsit tologatni az utcán, ahol az emberek mosolyogva, biztató és elismerő pillantásokkal nyugtázzák, milyen szép a kisbabája, ő mennyire csinos és a férje, na a férje az egy főnyeremény.
Nem így lesz. Az első pár hét a hányásról szól, és a szakirodalommal ellentétben ezen nem segít sem a gyömbér, sem a pár falat keksz, amit szigorúan az éjjeliszekrényre kell bekészíteni. Én elbuktam azon, hogy éjjeliszekrényem sem volt. A lázas hányás állapotában mindenre tudtam gondolni, csak arra nem, milyen mennyei az áldott állapot. Nem vagyok vallásos, de abban az időben sokat emlegettem egy bizonyos bibliai személyt. Nem tagadom, én a színeset ásítós típus voltam első babásként. Ezt leginkább az akkori főnöknőm élvezhette premierplánból, aki végighallgatta könyörgéseim a vécé felett.

Túl a megpróbáltatásokon, volt egy békés időszak, amibe egy kis humor is bekúszott. Voltak ugyanis, akik nem tudták, várandós vagyok vagy csak belaktam. Volt, akit sikerült is megviccelnem, mikor kérdezte, mikor érkezik a baba. Ennyi nekem is járt.
Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis nem vizesedtem, nem voltam túlsúlyos sem, ettől függetlenül a "bálnavagyok-érzés" megvolt. Az utolsó trimeszter ismét tartogatott meglepetéseket, mikor a fűzős cipőim száműztem és elővettem a belebújósakat. Ahogy nőtt a gyerek, egyre jobban utált, egyre nagyobbakat rúgott, majd olyan pózokat vett fel, amiktől a hasam csak az egyik oldalon dudorodott. Míg másoknak csinos görögdinnyéjük volt, nekem valami félrecsúszott, leeresztett focilabdára hasonlító púpom. Azt ki ne hagyjam, hogy 9 hónap alatt annyit pisiltem, mint más egy év alatt. A város összes vécéjét körbejártam, ismertem hol van rendes szappan, hol csavarós a csap, hol van kéztörlő. Szerintem simán felállítottam volna egy pöpec kis térképet a többi várandós nő segítségére.

pregnant-2463670_960_720.png

Szülés, a mumus

A szülésről nem írok, legyen meglepetés. :) Annyit azért spoilerezek, hogy rettegtem tőle. Kislány koromban azt gondoltam, a szülésbe fogok belehalni, annyira féltem. Mikor elkezdődött, elmúlt minden addigi aggodalmam. Boldogan gondolok vissza mindkét kislányom világrajövetelére.

Amire azonban senki nem készített fel, az az, hogy a szoptatás fájdalmas az első hetekben. Ezt gyorsan el is mondtam minden, szülés előtt álló ismerősnek, barátnőnek, családtagnak, őket ne érje eme meglepetés. A következő időszakra azonban nincs, ami igazán felkészítsen. Nehéz. Nehéz a házasság szempontjából, nehéz, ha van másik gyerek/gyerekek és természetesen nehéz a kisbabának is. A hasfájáson javítani lehet, de az élet természetes velejárója, ha fáj a picinek. A folyamatos kimerültség próbára teszi a legjobb házasságot is. Tisztelet a kivételnek, de ekkor indul be a házisárkány üzemmód is, amitől ezután nagyon nehéz megszabadulni...ha egyáltalán sikerül. Nekem sajnos nem. Időnként - és nem csak teliholdkor - átváltozom, és jaj annak, aki az utamba kerül. 

stork-1324371_960_720.png

Pénz..volt, nincs

 

 

Ez egy nagyon érzékeny terület a gyermekvállalás terén. Senki nem mondja el, mennyire sok pénzbe kerül egy gyerek. Ha azt gondoltad, majd mindent megszerzel használtan, hát kisanyám, bocs, de tévedtél. Ha az elején megy is, később úgyis elgyengülsz egy-egy ruhadarab vagy kiegészítő láttán. Ez pedig csak a kezdet. Mikor azt gondolod, végre egy kis forrásfelszabadítás, ha véget ért a pelusos időszak, le kell lombozzalak. Most jön a neheze, az igazi kifosztás. Nasipénz (ez persze jelenthet gyümölcsöt is, nem feltétlenül az édességet értem alatta), úgyis veszel neki pónis újságot, star warsos felsőt, minden farsangra jelmez (ha kreatív vagy, anyagpénzt akkor is számolnod kell, ami olykor több, mintha megveszed a kiszemelt Pókembert vagy Elzát...vagy a mama megvarrja a lófejes unikornis jelmezt, mint esetünkben tette). Cipők, amik úgy fogynak, ahogy álmodban sem gondoltad volna, suliban a ceruzák pótlása, szabadidő hasznos eltöltésére szánt összeg, táborok, szakkörök - még ha csak azokat veszed számba, amiket ő szeretne - barátok szülinapjára ajándék. Nyaralások, amik gyerekkel még bonyolultabbak, költségesebbek. Hirtelen ennyi jutott eszembe, ami azt jelenti, ennek kb. duplája van még.

money-2180330_960_720.jpg

Nyaralás, ami csak anyának nem pihenés

Erről azt gondoltam, csudajó lesz. Addig, amíg nem érintett engem is. Már a szállás kiválasztása sem egyszerű, hiszen nézned kell a gyermekeid igényeit is. Eddig csak két embernek kellett alkalmazkodnia egymáshoz, most azonban minimum háromnak, ha nem többnek. Az első nagyon fontos tényező az út órában mérve. Autóval, busszal vagy repülővel? Meg kell állni kicsit kinyújtózni vagy sem? Ha kisbabával mentek, akkor legyen hol aludnia, miben fürdeted, kell-e majd ételt melegíteni, viszitek, vagy ott tudtok venni. ha nagyobbak, akkor hogyan tudjátok lefoglalni őket, kell-e délben pihenniük, van-e gyerekmedence. 

sea-1337565_960_720.jpg

Intézmények és költségeik

Előbb vagy utóbb óvodába és iskolába fognak járni a porontyok. Mindkét hely pénztárcaszippantó. Osztálypénz, csoportpénz, kirándulás, bábszínház, vécépapír, szalvéta stb. Mert az állam nem ad vécépapírt, gyümölcsöt minimálisat, programokat miért is támogatna. A pedagógusok pedig próbálják kihozni a kevésből is a legtöbbet. 
Nem anyagi oldalról nézve, ott vannak a versenyek. Énekverseny, versmondó, mesemondó, matek. Az én lányom, ha tehetné, mindegyiken részt venne. Helyezést még nem ért el, de kitartóan küzd, hogy benne legyen az első háromban. Anya pedig legyen ott, és nézze. Sajnos nem tudok mindig elmenni, ezért olykor a mamákat mozgósítom vagy apával felváltva - szerencsés esetben együtt - nézzük meg meggondolatlanságunk gyümölcsét. Minden eredményhirdetés plusz 10 őszhajszált jelent, ugyanis nagyon szorítunk neki. Remélem, a kitartását egyszer tényleg siker koronázza.

back-to-school-2629361_960_720.jpg

Gyerekekkel igazán pörgős az élet, nincs időm unatkozni. Imádom őket, és minden nehézséggel együtt, vállalnám újból és újból ezt az édes terhet. Pár év múlva, rosszabb esetben pár hónap, akár a Xanax reklámarca is lehetnék. :)

Ha tetszett az írásom,  ITT megtalálsz facebookon is.

Jalina

Friss topikok