5 +1 mondat a gyerekek lelki stabilitásáért

Fontosnak tartom, hogy a lányaim lelkileg is erősek legyenek. Ezt nem csak én befolyásolom, de vannak olyan mondatok, amiket sűrűn mondok nekik, hogy érezzék, mennyire erősek, értékesek. Én nem egyenrangú partnerként kezelem őket, hanem igyekszem biztosítani azt, hogy gyerekként a gyerekek felhőtlen életét élhessék. Így, évkezdés előtt pedig különösen fontosnak tartom, hogy legyen egy egészséges önbizalmuk, bízzanak magukban, és ne féljenek hibázni. Az alábbi mondatok gyakran hangoznak el nálunk:

1. A hiba csak lehetőség a tanulásra - Maja maximalista, ha valami nem sikerül elsőre, gyakran veszti kedvét, vagy a másik lehetőség, hogy erőlteti, ahelyett, hogy adna egy kis időt magának. Ilyenkor mindig megbeszéljük, hogy ha hibázik, azzal nincs semmi baj. Nagy levegő, szusszanás, és induljon neki még egyszer, ha lehiggadt.

jalina15.png

2. Nem tudsz olyat tenni, ami miatt nem szeretnélekA gyerekek hajlamosak azt gondolni, hogy ha a szülő haragszik rá, nem szereti. Ezért erről nagyon sokat beszélgetünk. Ha valamiért haragszom, akkor is mindig elmondom, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem, egyszerűen csak mérges vagyok. A harag elmúlik, a szeretet SOHA. 

love-2042232_960_720.jpg

3. Minden problémára van megoldás - Nem mondom, hogy örülnék, ha véletlen kitörné az ablakot labdázás közben, vagy boldog lennék, ha egy rosszul megválasztott játék miatt eldugulna a lefolyó (na erre már volt példa). Viszont ha tudok arról, hogy baj történt, tudunk rá megoldást találni, ellenben, ha eltitkolják, abból nagyobb baj is lehet.

success-3195027_960_720.jpg

4. Szép és okos vagy - Mivel lányaim vannak, a szépség gyakran kerül szóba nálunk. Elég, ha csak arra gondolunk, babakoruktól mennyire dicsérgetik őket, ahogyan a legtöbb gyereket a családja, környezete. Nálunk a szépség nem csak a külsőségre vonatkozik. Persze, azt látjuk meg először. De mikor dicsérem őket, mindig elmondom: szép vagy, mert a lelked is szép. Nálunk ez a kettő együtt jár. Szerintem fontos, hogy ne azért érezze szépnek magát, mert a külseje az, hiszen ez adottság kérdése is. Ehhez tartozzon hozzá, hogy jószívű, segítőkész, kedves a társaival.

beauty-1260975_960_720.jpg

5. Viselkedj úgy a másikkal, ahogyan te szeretnéd, hogy veled viselkedjenek - Na ezt ugye nehéz egy kisebb gyereknek értelmeznie, de már jó korán elkezdtük ezt beszélgetni, hogy tudatosodjon bennük. Azt add, amit vársz, szoktam mondani. Sokszor beszélgetünk arról, hogy milyen érzés szomorúnak, csalódottnak vagy éppen vidámnak, elégedettnek lenni. 

hands-1150073_960_720.jpg

+1. Minden tettednek, mondatodnak van következménye, azt vállalnod kell Ez nem azt jelenti, hogy jól megverem ha rosszat tesz. Azt jelenti, hogy ha mérgében összetör egy poharat, fel kell takarítania, esetleg ha széthajigálja a ruháit mert lusta a helyére tenni, azt is be kell pótolnia. Ha valakinek hazudik, az bizalomvesztéssel járhat, illetve, ha nem tartja be az ígéretét, elszomoríthatja a másikat. Ugyanígy, pozitívan is: ha segítesz másoknak, azzal boldoggá teszed a másik embert. 

trees-3464777_960_720.jpg

A legfontosabb, hogy ha a gyermekünk szól hozzánk, ott legyünk, érezze, hogy bízhat bennünk, és kiálljunk mellette. Ha butaságot csinál, merje vállalni, de ne azért, mert nincs következménye, hanem mert tudja nem veszít szeretetet azzal, ha hibázik. Merje vállalni a véleményét, merjen nemet mondani, ha valamit nem szeretne. 

Szerintem nincs tökéletes nevelés, tökéletes szülők és tökéletes gyerekek. Mindig lesz ellentét, mindig lesz, ami miatt esszük a kefét, jól csináltuk-e, és a gyereknevelés pont olyan dolog, ami majd csak hosszú évek múlva derül ki, mennyire csináltuk jól. Milyen alapokat kapott, hogyan boldogulnak vele az életben. Mindig lesznek rossz döntések és átsírt éjszakák. Azonban egy biztos alapokon álló szülő-gyermek kapcsolatot semmi sem tépázhatja meg.

Ha tetszett az írásom, ITT megtalálsz facebookon is.

Jalina

Friss topikok