Rasszizmus, az élet megkeserítője

2 éve csöppentem bele a gyermekvédelem világába. Mindig jól kijöttem a gyerekekkel, fiatalokkal, és bár ez a munka csupán irodai, mégis egy nagy család vagyunk, látok minden örömet és bánatot, ismerem a családokat. Eleinte örültem, hogy a munkámmal olyan dologhoz járulok hozzá, ami fontos, hasznos. Majd láttam egy olyan oldalt is, amit addig nem tapasztaltam, illetve nem ennyire élesen. Ez pedig a rasszizmus, ami sajnos egy gondozott gyermek esetén tán jobban kiéleződik. 

A gyermekek egy része cigány vagy roma származású. Ez is érdekes, ha állami gondozott fiatalokról van szó, az emberek előtt valahogy mindig sötét bőrű gyerekek jelennek meg. Pedig vannak ám szőke kék szeműek is, barna hajú kék szeműek, zöld szeműek, barna szeműek és még sorolhatnám. Sokukról, az utcán elhaladva mellettük, senki nem mondaná meg, hogy nem az igazi édesanyjával sétál, hanem a nevelőszülőjével. A nevelőszülő, aki neveli, biztosítja az érzelmi biztonságot, akinek van rá lehetősége, a szülői kapcsolattartást biztosítja. Bizony, hiszen a legtöbb gondozott gyermek tartja a kapcsolatot a családjával, s meghatározott időközönként, meghatározott ideig, rendszeresen találkoznak. Ez azért is fontos, mert az elsődleges cél a hazagondozás, azaz, hogy ha egy mód van rá, a gyermek idővel visszakerülhessen a családjába. Az, hogy ez hány gyermek esetében jelent tényleges és sikeres hazamenetelt, már más kérdés. Mindenesetre a nevelőszülő nem anyja helyett anyja a gyermekeknek, hanem a biztos pont a kis életükben.

Mint írtam, vannak cigány, illetve roma kiskorúak, akik a családjukból kiemelve nevelőszülői családban cseperednek hosszabb-rövidebb ideig. A legnagyobb baj nem is a rasszizmus, habár ha a saját véleményemet írnám, bizony ez is nagy gond, hanem a gyermekekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés. A gyerek, aki nem tehet a bőre színéről, akit az ítélkező feltehetőleg nem is ismer, mégis megítél...egy külső jegy alapján.

hope-1362036_960_720.jpg

A minap, az egyik elsős kislány a síró nevelőszülőjét vigasztalta, ugyanis a származása miatt bántották, ami a nevelőanyukájának végtelenül fájt. Egy kedves, ügyes, cserfes kislányról van szó, aki ugyanúgy nevelkedik, mint a te gyermeked, vagy az én gyermekem. Fürdenek minden nap, tiszta ruhát vesz fel, verseket tanul, néha elkeseredik, ha valami nem sikerül, vannak rossz napjai és vannak jók is. Az egyetlen "bűne" a bőre színe. Ő vigasztalta a számára legkedvesebbet, s azt mondta:
- Ne sírj, én már megszoktam, hogy emiatt bántanak. Ha veszünk neked egy mcfreezt, jobb kedved lesz?

Bevallom, mikor hallottam, igyekeztem elrejteni a könnyeimet, és még este is potyogtak, miközben a lányokat altattam. Ott ültem a gyerekágyon, két oldalamon a két lányom, hozzám simulva, csendben szuszogták álomba magukat, én pedig azon gondolkoztam, hogy lehet ilyen romlott egy világ, mikor felnőtt emberek bántanak gyerekeket, a származásuk miatt. Soha, de soha nem szabadna ilyesminek történnie! 

gipsy-604214_960_720.jpg

Ha egy fehér bőrű gyerek rosszalkodik, akkor megmosolyogják, hogy eleven, esetleg megcsóválják a fejüket, hogy rászólhatna az anyja. Ha egy sötét bőrű teszi ugyanazt, akkor ő "m*cskos c*gány". 
Miért kell egy 7 évesnek úgy élnie, hogy az évek óta átélt verbális bántalmazást megszokja? Te, aki gyűlölöd a barna bőrű gyereket, mit éreznél, ha a tiedet bántanák olyasmi miatt, amiről nem tehet, ami veleszületett? Mert valaki nem a bőrszíne miatt lesz bűnöző, vagy verekedős, hanem a neveltetése vagy annak hiánya maitt. A gyerekkorban megélt, átélt élmények, akár jók, akár rosszak, nyomot hagynak az emberben. Miért a fehér a magyar és miért nem az, aki magyarnak született?

mens-991728_960_720.jpg

Fáj a szívem minden olyan gyermekért, akinek el kell szenvednie a verbális bántalmazást a származása miatt. Ennek bizony nyoma marad...
Az biztos, hogy én úgy nevelem a lányaimat, hogy ne ítélkezzenek bőrszín vagy bármilyen más külső jegy alapján. Ismerek jó embereket sötét, világos és nagyon sötét bőrszínnel, s volt már rossz, félelmet keltő tapasztalatom fehér bőrszínű emberekkel is. Nem ettől függ, ki hogyan viselkedik. 

Nyissátok ki a szemeteket! Aki rasszista, nem tudom megváltoztatni a véleményét. Csak annyit kérek...gondold át, mielőtt ítélsz, s nézz magadba. Te tényleg különb vagy?

portrait-1066003_960_720.jpg

Az elmúlt 2 évben többet tanultam ezektől a gyerekektől, fiataloktól, mint egész eddigi életemben. Hiszen vannak, akik gyökér nélkül élnek, s mégis mennek előre, töretlenül. Vannak, akik megbotlanak, és hiába taposnak rájuk, ők felállnak, és mennek tovább. S vannak, akiknek nem csak segítő kezet kell nyújtani, hanem egyenesen ki kell emelni őket a porból. De miután szépen letisztogatták, olyan szeretetet kapnak tőlük, ami mások számára ismeretlen, sőt, elérhetetlen...mert a gyűlölet soha nem fog utat mutatni a szeretet felé...

Jalina

Friss topikok