Mérlegen a karácsony

Előző bejegyzésemben írtam arról, hogyan lehet az ünnep könnyebb, én miket engedtem el, hogy stresszmentes legyen az ünnep. Gondoltam, megírom a tapasztalataimat.

christmas-2971961_960_720.jpg

Mivel december 21 péntekig dolgoztam, így volt egy lista a fejemben - ami szerencsére nem szállt el a végtelenségbe, meglepő módon - , mi az amit valóban fontos elintéznem és mit engedek el.

img_20181227_220633.jpg

Szenteste férjem családja jött hozzánk. Az ételt rendeltük, amit férjem hozott haza 24-e délelőtt. Ahogy megérkeztek a vendégek, lehetett is enni, nem kellett a konyhában ácsorognom. Csupán a tányérokat, evőeszközöket, poharakat kellett kitenni, amit már előre kikészítettem. Jó hangulatban telt az este, tudtunk egymásra figyelni, nem kellett senkit nélkülözni a konyhai teendők miatt. Csak most éreztem igazán, mennyivel másabb volt, mikor egész nap a konyhában álltam a délutáni menü miatt, majd mire megérkezett a család, a zsíros edények nagy részét elmostam, de volt, ami váratott magára. Most pedig csak azt a 6 tányért kellett elmosnom, ami kevesebb, mint 5 percbe került.

Tudom, hogy nem mindenkinek van lehetősége rendelni, és nem is mindenki szereti, ha nem a saját főztje kerül az asztalra szenteste vagy karácsonykor. Azokat biztatnám, akik eddig csak kacérkodtak a gondolattal, hogy bátran próbálják ki. Mi onnan rendeltük, ahol randizni szoktunk, így a jól ismert és megszokott minőséget kaptuk. Árban pedig nem jöttünk ki rosszabbul, mintha minden alapanyagot mi vásároltunk volna meg. Nekünk abszolút megérte, ezentúl biztosan így fogunk tenni a következő években is, amíg megtehetjük.

christmas-table-1909796_960_720.jpg

Az ajándékozásról még mindig nem tudok sokat elárulni, ugyanis nővéremék és húgomék még nem kapták meg a csomagot, velük egy váratlan betegség miatt csak januárban találkozunk. Ugyanannyit mondhatok csak, egy részét a netről rendeltem, s mivel fogyaszthatóban egyeztünk meg, volt, amit megkaptunk a helyi boltban is. Ezt már december elején elintéztünk, így nem kellett a tömegben sorakoznunk.
A gyerekek könyvet, társast kaptak, aminek nagyon örültek, és azóta is hatalmasakat játszunk velük. Ezek is időben beszerzésre kerültek, mint írtam, tőlem szokatlanul. Az előző években általában 24-én indultam vásárolni, amolyan kamikaze módon. 

christmas-3868306_960_720.jpg

Takarítás. December 23-án felporszívóztam a lakást, felmostam és porolgattam. Elmosogattam, amit lehetett kimostam és szokás szerint körbefertőtlenítettem a fürdőszobát. Ennél többet nem tettem. Mivel minden nap takarítok valamennyit, amennyit a helyzet megkíván, így nem volt sok teendőm, és az olyat, mint függöny- és ablakmosás, elengedtem. A szárítót eltettük szem elől, ennyi történt még. Nem kezdtem el bútort mosni, vagy indokolatlanul átpakolni a szekrényeket. 

Megállapítottam, hogy az idei karácsony végre tényleg az egymásra figyelésről szólt. Nem stresszeltünk, nem rohangáltunk az utolsó pillanatig elmaradt dolgokért, 24-25-26-án a kisboltig sem mentünk el. Illetve egyszer vettem cigarettát a férjemnek, de ez volt az összes boltba járás. Ahogy elfogyott a sültes tál, ettünk pirítóst főtt tojással, zöldségekkel. Nem főztem, nem mostam, nem porszívóztam a 3 nap alatt. Mindössze elmosogattam.

christmas-dinner-1953935_960_720.jpg

Ha valaki pár éve azt mondja nekem, hogy 2018-ban ilyen ünnepünk lesz, nem hiszek neki. Eddig a karácsonyt megelőzően napokig pucoltuk a lakást, pedig nem volt indokolt. Szenteste napjának nagy részét a konyhában töltöttem, idegeskedtem, hogy megrepedt a bejgli, zsírban állt a gáztűzhely, igyekeztem egyszerre lenni vendéglátó és anya. A mákos bejglim idén is megrepedt. De kitettem így is. És senki nem szólt érte, sőt! Ettek is belőle.

Ja, és a mérleg: olyan mélyre toltam a szekrény alá, hogy kedvem se legyen kihúzni onnan. Az egyetlen szekrény, ami alatt direkt ki sem porszívóztam, hátha beszövik a pókok. 

Olyannyira nyugis volt minden, hogy fotózni is elfelejtettem.
Éljen a stresszmentes karácsony, s várunk téged, macinacis szilveszter!

Ha tetszett az írásom, ITT megtalálsz facebookon is.

Jalina

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) álláskeresés (1) anya (23) anyáknapja (4) anyatest (1) anyavagyok (1) banán (1) beíratkozás (1) beteg (2) bizalom (1) bizonyítvány (1) callkötő (1) cigaretta (1) család (4) csokoládé (1) divat (1) dohánybolt (1) dohányzás (1) dolgozó anya (1) dolgozó nő (3) döntés (1) édességek (1) edzés (1) együtt (1) ékszer (1) elengedés (1) életmódváltás (1) élmények (1) elvárások (1) eper (1) évkezdés (1) fáradság (1) felelősségtudat (1) felnőttlét (1) főzőcske (1) főzőiskola (1) gyed (1) gyerek (5) gyerekek (15) gyerekeksütnek (1) gyerekélet (1) gyereknek lenni (1) gyermekbiztonság (1) gyes (1) gyümölcs (1) gyümölcsturmix (1) házimunka (1) hordozás (1) internet (1) iskola (3) ítélkezés (1) január (1) jóleszekAndi (1) karácsony (2) késés (1) kocsma (1) közösségi média (1) lányok (5) lázas (1) lelkimunka (1) leskovicsandrea (1) málna (1) máv (1) meghitt karácsony (1) mikulás (1) minőségi csokoládé (1) munka (5) munkahely (1) munkahelyváltás (2) nyár (3) nyaralás (1) nyáriszünet (2) nyári szünet (1) ohanagasztroklub (1) önbizalom (1) ötletek (2) óvoda (1) példa (1) pixabay.com (1) rasszizmus (1) rm ékszer (1) ruha (1) shake (1) suli (2) sulikezdés (1) szemetelés (1) szeretet (1) szilveszter (1) tanulás (1) tegyéljót (1) telefon (1) tények (1) test (1) testkép (2) teszt (1) tipp (1) tök jó nap (1) turmix (1) újév (1) ünnepek (1) utazás (2) változás (1) vásárlás (1) vonat (1) vonatút (1) zenda fshn (1) Címkefelhő