Engedd el

Mindenkinek van olyan barátnője, családtagja, akihez tanácsért szokott fordulni, akár gyereknevelési, akár háztartással kapcsolatos vagy párkapcsolati kérdésekkel. Nekem több ilyen is van, hol anyukámat hívom fel, hol a nővéremet, hol a barátnőmet. Problémától függ, kit tárcsázok. 

paint-2985569_960_720.jpg

Számtalan olyan oldalt találhatsz a neten, ahol minden kérdésedre jut közel 1000 válasz. Az anyákban valahogy túlteng a válaszolhatnék, s ha egy-egy témában nincsenek is otthon, szeretik mégis kifejteni a véleményüket. Nehogy azt higgyétek, hogy én sosem voltam ilyen. Olyan véleményhuszár voltam, hogy csak na. Aztán szépen kitisztult az agyam, és ma már csak azokhoz a témákhoz szólok hozzá, amikben valós tapasztalatom van, de azok közül sem mindegyikhez. Úgy gondolom a legtöbben átesnek ezen.

Ami viszont bosszant, az az, hogy sokan úgy gondolják, mindenre van megoldás. Számukra nincs olyan, hogy nem. Ha fogzik, a fájdalom elmulasztható, ha hasfájós, arra is van megoldás. Pedig nem. Olyan jó lenne, ha néha elfogadnánk, hogy nem tudunk mindent megváltoztatni, van, hogy a dolgokra nincs recept, egyszerűen el kell fogadni. A fájdalmat lehet csillapítani, de visszatér. Mert ez a dolgok rendje. Igen, rossz nézni, hogy fáj neki, én is lekentem dentinoxxal, a hasfájásra is mindent kipróbáltunk. Viszont azt már nem viseltem jól, mikor egy-egy magatartásproblémára, ami nekem esetleg nem is probléma, jöttek a kéretlen tanácsok. Hogy hogyan neveljem meg a gyermekem.

Két nagy tábor van, a kötődően nevelők és a hagyományos. Egyikbe sem tartozunk, és egy kicsit mindkettőbe. Vannak határok, szabályok, de érdekel az ő véleményük, érzéseik is. Mindig meghallgatom, megkérdezem, megbeszéljük, de a döntés a szülők dolga. Nem vagyok jó anya, s a tökéletestől nagyon messze állok. Van, hogy altatáskor nyomkodom a telefonom, de ott ülök míg el nem alszanak. Van, hogy csak vajaskenyér a vacsi, mert lusta voltam főzni. De sosem fekszenek le éhesen. És van, hogy rossz a kedvem és rajtuk csattan, olyankor szégyellem is magam. Az vesse rám az első követ, aki sosem hibázik. Amíg nem voltak gyermekeim, addig tökéletes anya voltam, tökéletes tervekkel. Majd megszülettek a lányaim. Hamar kiderült, hogy vannak tervek, amiket meg tudok valósítani, de vannak, amiket el kell engednem.

girl-948246_960_720.jpg

És ez a kulcsmondat: Tudd elengedni azt, ami nem megy. Van ilyen. Vannak dolgok, amiken kár pörögni, amiket egyszerűen el kell engedned. Ettől nem leszel rossz, nem vallottál kudarcot sem.

2007. szeptember 1-jén kezdtem dolgozni egy idősek otthonában. Imádtam. Apukám sokszor kérte, keressek mást, mert nem lehet, hogy egy ilyen munkát lehet szeretni. Márpedig lehet. Azóta sem volt olyan munkám, amiben annyira otthon éreztem volna magam. Pedig ápoló voltam, magatehetetlen idősekkel foglalkoztam, próbáltam szebbé tenni a napjukat. Alzheimer-kórosok, Parkinsonosok, demenciával küzdők vagy éppen testileg leépültek között töltöttem a napjaimat. Mégis, felemelő volt, mert olyan szeretet kaptam tőlük, amilyet mások nem tudnak adni. Nekem erre volt szükségem, az ő szeretetükre, nekik pedig az én segítségemre. Viszont a munka fizikai része egyre nehezebbé vált. Kevesen voltunk sok betegre, így gyakran kellett egyedül emelnem a 70-80 kg-os lakókat. Ráment az egészségem, döntenem kellett. Bármennyire is fájt, felmondtam. El kellett engednem.

mural-1347673_960_720.jpg

A mai világban mindenki a tökéleteset hajszolja, mind munkában, mind magánéletben. Pedig néha csak arra lenne szükség, hogy megelégedjünk a jóval, vagy elfogadjuk a rosszat. Ezek is tapasztaltabbá tesznek, ettől leszünk emberiek. S ezek által válunk emberségessé. Mikor pénzt adunk a hajléktalannak, tudjuk, hogy ezzel nem változtatjuk meg az életét, de hozzáteszünk ahhoz, hogy egy picit jobb legyen neki. Ha vigasztaljuk a síró gyermeket, nem kell megoldásokkal bombáznunk, elég, ha ott vagyunk neki. Ha te érzed magad ramatyul, sokszor attól jobb lesz, hogy valaki melletted van.

Merd elengedni a tökéleteset, mert tökéletes nem létezik. A tökéletes a maga tökéletlenségével az. Hidd el, hogy elég jó vagy, jó anya vagy, jó társ, jó feleség és jó munkaerő. Mert te vagy. A saját hibáiddal, úgy vagy jó, ahogy vagy. A legjobb példát tudod mutatni a gyermekednek azzal, ha emberi vagy.

Utóirat: Ha mást nem, de a jeges lejtőről érkező kamiont mindenképpen engedd el.

Ha tetszett az írásom, ITT megtalálsz facebookon is.

Jalina

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) álláskeresés (1) anya (23) anyáknapja (4) anyatest (1) anyavagyok (1) banán (1) beíratkozás (1) beteg (2) bizalom (1) bizonyítvány (1) callkötő (1) cigaretta (1) család (4) csokoládé (1) divat (1) dohánybolt (1) dohányzás (1) dolgozó anya (1) dolgozó nő (3) döntés (1) édességek (1) edzés (1) együtt (1) ékszer (1) elengedés (1) életmódváltás (1) élmények (1) elvárások (1) eper (1) évkezdés (1) fáradság (1) felelősségtudat (1) felnőttlét (1) főzőcske (1) főzőiskola (1) gyed (1) gyerek (5) gyerekek (15) gyerekeksütnek (1) gyerekélet (1) gyereknek lenni (1) gyermekbiztonság (1) gyes (1) gyümölcs (1) gyümölcsturmix (1) házimunka (1) hordozás (1) internet (1) iskola (3) ítélkezés (1) január (1) jóleszekAndi (1) karácsony (2) késés (1) kocsma (1) közösségi média (1) lányok (5) lázas (1) lelkimunka (1) leskovicsandrea (1) málna (1) máv (1) meghitt karácsony (1) mikulás (1) minőségi csokoládé (1) munka (5) munkahely (1) munkahelyváltás (2) nyár (3) nyaralás (1) nyáriszünet (2) nyári szünet (1) ohanagasztroklub (1) önbizalom (1) ötletek (2) óvoda (1) példa (1) pixabay.com (1) rasszizmus (1) rm ékszer (1) ruha (1) shake (1) suli (2) sulikezdés (1) szemetelés (1) szeretet (1) szilveszter (1) tanulás (1) tegyéljót (1) telefon (1) tények (1) test (1) testkép (2) teszt (1) tipp (1) tök jó nap (1) turmix (1) újév (1) ünnepek (1) utazás (2) változás (1) vásárlás (1) vonat (1) vonatút (1) zenda fshn (1) Címkefelhő