Közösségi média használata felnőtt korban

Nagyon sok cikk és szakértő foglalkozik a gyermekek közösségi média használatával, kütyüzéssel, netes zaklatással. De mi a helyzet a felnőttekkel, és ami még fontosabb, milyen példát mutatunk gyermekeinknek? Hogyan tehetünk az ellen, hogy ők is netes zaklatókká váljanak?

social-media-423857_960_720.jpg

Mint minden édesanya, én is féltem a lányokat a kütyük és internet világától. Főleg, mert az én mindennapjaimban is jelen vannak, használom a mobilomat, és ha éppen bejegyzést írok, akkor "anya dolgozik". Mint a legtöbb kicsi, ők is szeretnek fotózni, szeretik visszanézni a régi képeket, milyenek voltak még kisebbnek, milyen volt apa és anya a születésük előtt, s milyenek voltunk gyerekként. Nem vagyok elvakult fotós, a fontos pillanatokat szeretem átélni, ezért nagyon kevés videónk van a legjelentősebb eseményekről. 

Az első sokk akkor ért, mikor a tavalyi nyaralás alkalmával, az általuk készített otthoni képeket megmutatták a többi gyereknek. Ez azért volt rettenetesen kínos, mert előfordult, hogy levideózták a hétvégi reggeleket, mikor még csak keresem a ruháim. Ott és akkor az összes kép és videó törlésre került, és leültünk megbeszélni, mik a határok. Ahogyan én sem fotózom őket pucéran, így ez tilos. Mindig, minden körülmények között, ahogy Alekosz mondaná.

Épp a mai napon, egy szomorú hír kapcsán gondolkoztam el azon, hogy sok felnőtt sajnos semmivel sem különb a zaklató tiniknél, sőt! Celebek oldalain élik ki agresszivitásukat, olyan embereken, akikkel személyesen valószínűleg egy szót sem váltottak. Lehet nem kedvelni őket, az is lehet, hogy egy-egy interjú alapján unszimpatikusak. De hogyan engedhetik meg maguknak, hogy ocsmány szavakkal szapuljanak olyanokat, akiket nem ismernek? Majd, ha a gyermekük internetes zaklatás áldozatává válik, ők vannak a legjobban felháborodva a mai világon.

twitter-292988_960_720.jpg

Van pár szabály, amit szerintem illik betartani felnőttként is, közösségi média használóként.

1. A véleményt illik arccal vállalni. Éppen ezért érdemes jól átgondolni, valóban megéri-e kommentelni.

2. Sose felejtsük el, hogy emberekkel kommunikálunk. Akár szimpatikus, akár nem, ő is ember. Az én alapszabályom, amit a gyermekeimnek is tanítok: Úgy viselkedj másokkal, ahogyan te is elvárod, hogy veled viselkedjenek.

3. A közösségi média nem lehet(ne) színtere a gyűlölködésnek. 

4. Idegent ne engedj közel magadhoz. Akkor sem, ha kép alapján szimpatikus. Érdemes azokat visszaigazolni vagy ismerősnek jelölni, akiket a való életben is ismerünk. 

5. Ne ossz meg mindent az életedről, főleg ne az utazásaid időpontjáról. Utólag már bátran, de előre semmiképp.

6. Tartsd tiszteletben mások magánéletét, mások képeit, életét. Ha más is szerepel a képen rajtad kívül, amit megosztanál az üzenőfaladon, kérj beleegyezést a másiktól. Ugyanígy nem illik megosztani családtagokról, főleg gyerekekről képeket.

7. Ne legyen minden mozzanatod nyilvános, van, amit elég, ha csak az ismerőseid látnak. Használd a biztonsági beállításokat.

8. Nagyon fontos, hogy tartsd tiszteletben gyermeked intimszféráját. 

Felnőttként nagy felelősség, hogy példát mutassunk gyermekeinknek, mi hogyan használjuk a közösségi médiát. Szinte elkerülhetetlen, hogy előbb utóbb gyermekeink is regisztráljanak, s aktív felhasználókká váljanak. 

Rajtunk is múlik, hogyan viselkednek az interneten. Kihasználják a lehetséges névtelenséget és zaklatókká válnak, esetleg áldozattá, vagy sikerül megtalálniuk az arany középutat. Mutassunk példát, s használjuk úgy, ahogyan gyermekeinktől is elvárjuk. 

Ha tetszett az írásom, ITT megtalálsz facebookon is.

Jalina

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) álláskeresés (1) anya (24) anyáknapja (4) anyatest (1) anyavagyok (1) banán (1) beíratkozás (1) beteg (2) bizalom (1) bizonyítvány (1) callkötő (1) cigaretta (1) család (4) csokoládé (1) divat (1) dohánybolt (1) dohányzás (1) dolgozó anya (2) dolgozó nő (3) döntés (1) édességek (1) edzés (1) együtt (1) ékszer (1) elengedés (1) életmódváltás (1) élmények (1) elvárások (1) eper (1) évkezdés (1) fáradság (1) felelősségtudat (1) felnőttlét (1) főzőcske (1) főzőiskola (1) gyed (1) gyerek (5) gyerekek (15) gyerekeksütnek (1) gyerekélet (1) gyereknek lenni (1) gyermekbiztonság (1) gyes (1) gyümölcs (1) gyümölcsturmix (1) házimunka (1) hordozás (1) internet (1) iskola (3) ítélkezés (1) január (1) jóleszekAndi (1) karácsony (2) késés (1) kocsma (1) közösségi média (1) lányok (6) lázas (1) lelkimunka (1) leskovicsandrea (1) málna (1) máv (1) meghitt karácsony (1) mikulás (1) minőségi csokoládé (1) munka (5) munkahely (1) munkahelyváltás (2) nyár (4) nyaralás (1) nyáriszünet (3) nyári szünet (1) ohanagasztroklub (1) önbizalom (1) ötletek (2) óvoda (1) példa (1) pixabay.com (1) rasszizmus (1) rm ékszer (1) ruha (1) shake (1) suli (2) sulikezdés (1) szemetelés (1) szeretet (1) szilveszter (1) tanulás (1) tegyéljót (1) telefon (1) tények (1) test (1) testkép (2) teszt (1) tipp (1) tök jó nap (1) turmix (1) újév (1) ünnepek (1) utazás (2) változás (1) vásárlás (1) vonat (1) vonatút (1) zenda fshn (1) Címkefelhő