Bizonyít a bizonyítvány?

Elérkeztünk a félévhez, az előző hetek a suliban szinte csak arról szóltak, ki hányasra áll, tud-e még javítani, mit szólnak majd otthon a jegyekhez. Már alsó tagozatban is színtiszta stressz ez az időszak, a sok témazáró miatt.

back-to-school-921254_960_720.jpg

Mikor lebetegedett a család, éppen dolgozat időszak volt az iskolában. Lányom aztán szép sorban mindegyikről lemaradt, ami azt jelentette, hogy a visszatérését követően kellett pótolnia. Ezzel csak az volt a baj, hogy péntekig lázasan feküdt (több, mint 1,5 hetet töltött lázasan, betegen, ébren töltött éjszakákkal), majd maradt a szombat és vasárnap. Emellett pont a hiányzása előtt beszéltem meg a tanító nénivel, hogy segít felzárkózni matekból, mert a bennfoglalással meggyűlt a baja. Visszatérését követően minden napra jutott egy nagydolgozat. A tanító néniket is sajnáltam, mert nekik muszáj ezt megíratni, ha nem teszik, az ő alkalmasságukat kérdőjelezik meg. 

Lánykám egész jól teljesített, a matekot is sikerült négyesre megírnia, amiért nagyon büszke voltam rá. Így lett hármas félévkor, s mikor mutatta, láttam az arcán, hogy nem tudta, mire számítson. Ő ugyanis ötöst szeretett volna. Nagyon megdicsértük, hiszen komoly munkát fektetett a pótlásba és a tantárgyba is. Nem megy könnyen, én rettenetesen bénán magyarázok, ezért nincs könnyű helyzetben. Elmondtam neki, hogy ha suli után minden nap leülnénk 1-2 órácskát matekozni, biztosan meglenne az ötös, de ő még gyerek. reggeltől délutánig, 8 órát tölt el az iskolában, ami neki ugyanúgy munka, mint nekem az irodában. Hazaérve már fáradt, így én inkább engedem, hogy megépítse a kockatornyot és olvasgassa a kedvenc képregényét vagy könyvét, esetleg kimenjünk az udvarra játszani a kutyával. Szívesen segít a házimunkában és vacsorakészítésben is, így eközben gyakorlunk kicsit, szóban. 

Lassan megint megjelennek a csillagosötös bizik a facebookon, és én nem érzek mást, csak szomorúságot ezzel kapcsolatban. Azért, mert ahogy sokan előttem megírták, valahogy mindig csak a kitűnő, hibátlan bizonyítványok érdemelnek rivaldafényt. Így tanítjuk meg a gyerekeknek már ilyen kicsi korban, hogyan szégyelljék, ha a számukra eredményt jelentő hármas vagy négyes, nem dicsőség. Tovább megyek, van, akinek az is eredmény, hogy nem bukott meg, elérte a stabil kettest. Ennek ellenére nem tartom rossz dolognak az osztályzást, hanem csak a megítélését. Ne az legyen a cél, hogy minden gyerek kitűnő legyen, hanem találják meg azt, ami őket érdekli, és küzdjenek a kitűzött célokért.

still-life-851328_960_720.jpg

Valahogy elvesztjük a gyereket a tananyag mellett, a tanároknak nincs idejük arra, hogy egy 30+ fős osztályban mindenkire egyformán figyeljenek, vagy segítsenek felzárkózni annak a pár gyereknek, aki lemaradt. Hiába jó pedagógusok, ők is túl vannak hajszolva felesleges dolgokkal.

Kedves szülők! Ne szívjátok ti is a gyerekeitek vérét. Szívja azt az oktatás, a rendszer. Mutassátok meg nekik, mennyire értékesek és ügyesek. Vekerdy szerint magabiztos, egészséges felnőtt abból lehet, aki gyerekként gyerek volt. Hadd másszanak fára, koszolják össze magukat, építsenek kockából és legóból, rajzoljanak, kézműveskedjenek, barbizzanak..., hiszen ezzel is fejlődnek. Nem attól lesznek sikeres felnőttek, ha suli után még 2 óra hosszát görnyednek a megoldandó feladatok felett, hogy meglegyen az a fránya ötös. Mikor legyen gyerek, ha nem most? 15-6 évesen már nem fog leülni játszani, és sokkal magabiztosabban vág majd neki a felvételiknek is, ha bízik magában, s tudja, hogy bízunk benne. 

A bizonyítvány számomra egy jelzés, hogy éppen hol tart a gyerekem. Gyakorolni kell, de nem mindegy hogyan és mennyit. Nem mindegy, mi hogy állunk hozzá, biztatjuk vagy inkább csak ellenőrizzük-e. Észrevesszük-e, mikor kell szünetet tartani, vagy befejezni. Hogyan viszonyulunk hozzá, ha valami nem sikerül, többszöri nekifutásra sem. 

board-2161880_960_720.jpg

Jól csinálom-e? Csak hosszú évek múlva fog kiderülni. Hiszem, hogy szeretettel, türelemmel és megértéssel, hegyeket lehet megmozgatni. Egy jó tanítópáros pedig többet ér a legjobb iskolánál is.

Ha tetszett az írásom, ITT megtalálsz facebookon is.

 

Jalina

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) álláskeresés (1) anya (24) anyáknapja (4) anyatest (1) anyavagyok (1) banán (1) beíratkozás (1) beteg (2) bizalom (1) bizonyítvány (1) callkötő (1) cigaretta (1) család (4) csokoládé (1) divat (1) dohánybolt (1) dohányzás (1) dolgozó anya (2) dolgozó nő (3) döntés (1) édességek (1) edzés (1) együtt (1) ékszer (1) elengedés (1) életmódváltás (1) élmények (1) elvárások (1) eper (1) évkezdés (1) fáradság (1) felelősségtudat (1) felnőttlét (1) főzőcske (1) főzőiskola (1) gyed (1) gyerek (5) gyerekek (15) gyerekeksütnek (1) gyerekélet (1) gyereknek lenni (1) gyermekbiztonság (1) gyes (1) gyümölcs (1) gyümölcsturmix (1) házimunka (1) hordozás (1) internet (1) iskola (3) ítélkezés (1) január (1) jóleszekAndi (1) karácsony (2) késés (1) kocsma (1) közösségi média (1) lányok (6) lázas (1) lelkimunka (1) leskovicsandrea (1) málna (1) máv (1) meghitt karácsony (1) mikulás (1) minőségi csokoládé (1) munka (5) munkahely (1) munkahelyváltás (2) nyár (4) nyaralás (1) nyáriszünet (3) nyári szünet (1) ohanagasztroklub (1) önbizalom (1) ötletek (2) óvoda (1) példa (1) pixabay.com (1) rasszizmus (1) rm ékszer (1) ruha (1) shake (1) suli (2) sulikezdés (1) szemetelés (1) szeretet (1) szilveszter (1) tanulás (1) tegyéljót (1) telefon (1) tények (1) test (1) testkép (2) teszt (1) tipp (1) tök jó nap (1) turmix (1) újév (1) ünnepek (1) utazás (2) változás (1) vásárlás (1) vonat (1) vonatút (1) zenda fshn (1) Címkefelhő