Menni vagy maradni, avagy suli&ovi kérdés, anya szemmel

Minden év tavaszán, több ezer szülő kezdi vakarni a fejét, gyermeke menjen-e suliba, vagy maradjon ovis. Ezt a kérdéskört járom most körbe, kizárólag anya szemmel.

kids-2985782_960_720_1.jpg

Nagyobb lányom esetében sem voltam teljesen magabiztos, de végül plusz egy évet ráhúztunk az ovira. Jól jött ki a lépés, így egy évet még együtt járt a kisebbel. Akkoriban a házasságunk is elég ingoványos talajon mozgott, így kicsit egyértelműbb volt, hogy ha nem muszáj, ne tegyük ki még több stressznek a gyereket. A választásunkat nem bántuk meg, de ez főleg annak köszönhető, hogy az óvó néniket nagyon szerettük - nem csak a gyerekek, mi, szülők is - és a plusz 1 évnek köszönhetően, szerintem a legjobb tanító párost fogtuk ki. 

Mikor Aliz elkezdte a nagycsoportot, még nem volt kérdés számomra, hogy ő is ráhúzza azt az egy évet. Több érvem is volt a maradás mellett, ellenben az indulás mellett semmi. Ez megfordult, kb. 1-1,5 hete. Mivel az iskolanyitogatóra (ismerkedés a sulival, játékos foglalkozások óvodásoknak a suliban, tanító nénikkel) maradt 2 szabad hely, így megengedtem, hogy ő is átmenjen. Ez olyan jól sikerült, hogy az óvó nénik és én is elbizonytalanodtunk, valóban a maradás lenne-e jobb döntés. Ekkor versenyfutás kezdődött az idővel, hiszen 2 hét múlva beiratkozás.

child-865116_960_720.jpg

A létező összes emberrel beszélgettem, aki kapcsolatban van a gyerekkel. Nem azt szerettem volna, hogy helyettem döntsenek, hanem pontosabb képet szerettem volna kapni a gyermekem intézménybeli viselkedéséről. Azt eddig is tudtam, hogy szót fogad és nem rendetlenkedik, de ez édeskevés az induláshoz. Ennél mélyebbre kellett ásnom. Idén indult egy önbizalom erősítő foglalkozás az óvodapszichológussal, amire év elején beírattam Alizt, gondolván, csak jót tehet. Összesen hárman vannak a foglalkozáson, direkt ilyen kis létszámú. Beszéltem óvó nénikkel, tanító nénikkel, megkerestem a fejlesztő pedagógus ismerősömet is. Emellett részt vettünk a sulis nyílt napon.

Szülőként rettenetesen nehéz eldönteni, mivel ártok többet: 
1.) Elengedem suliba, de benne van a pakliban, hogy a 7 évesek között nem lesz neki jó
2.) Oviban hagyom, de akkor végigszenvedjük a plusz évet, mert már most nagyon sírt, hogy vissza kell menni az oviba

hands-2847508_960_720.jpg

Ráadásul minden közeli barátnője sulis lesz, és ha most engedem, egy osztályba kerülhetnek. Melyik ujjamat harapjam? A bizonytalanság kellős közepén pedig nem hallok mást más szülőktől, csak hogy hagyjam még, hadd legyen egy évvel tovább gyerek. Ezt amúgy maximálisan megértem, de mit tegyek, ha ő már nem szeretné? Ha bármennyire szuperek az óvó nénik, szeretne feljebb lépni? tartsam vissza, és erőltessem rá, hogy márpedig játsszon tovább, és élvezze? Ez nem járható út, és úgy gondolom, ha ennyire nagyon menne, és a feltételek is adottak, miért tartanám vissza.

Nem mondom, hogy 100%-ig biztos vagyok a döntésemben, de ez az a helyzet, mikor évek múlva kapok visszaigazolást, jót tettem vagy sem. Gyerek gyerek között is óriási különbségek vannak, még akkor is, ha testvérek.

Majánál egyáltalán nem bántam meg azt a plusz egy évet, s csak bízni tudok abban, hogy most is az anyai érzéseimre kell hallgatnom. Tudom, hogy elsőben, de még másodikban sem kell végig ülniük a 45 percet, s a nyílt napon tapasztaltak szerint még negyedik osztályban is sok a mozgásos játék. Arra pedig nincs garancia, hogy jövőre "jobb" tanító párosok lesznek, mint idén. 
A fentieket végigpörgetve és ezerszer átrágva úgy döntöttem, kis másodszülöttemet beíratjuk első osztályba. 

Ha tetszett az írásom, illetve hozzászólnál a bejegyzéshez, facebook oldalamon megteheted.

Jalina

Friss topikok

Címkék

ajándék (2) álláskeresés (1) anya (23) anyáknapja (4) anyatest (1) anyavagyok (1) banán (1) beíratkozás (1) beteg (2) bizalom (1) bizonyítvány (1) callkötő (1) cigaretta (1) család (4) csokoládé (1) divat (1) dohánybolt (1) dohányzás (1) dolgozó anya (1) dolgozó nő (3) döntés (1) édességek (1) edzés (1) együtt (1) ékszer (1) elengedés (1) életmódváltás (1) élmények (1) elvárások (1) eper (1) évkezdés (1) fáradság (1) felelősségtudat (1) felnőttlét (1) főzőcske (1) főzőiskola (1) gyed (1) gyerek (5) gyerekek (15) gyerekeksütnek (1) gyerekélet (1) gyereknek lenni (1) gyermekbiztonság (1) gyes (1) gyümölcs (1) gyümölcsturmix (1) házimunka (1) hordozás (1) internet (1) iskola (3) ítélkezés (1) január (1) jóleszekAndi (1) karácsony (2) késés (1) kocsma (1) közösségi média (1) lányok (5) lázas (1) lelkimunka (1) leskovicsandrea (1) málna (1) máv (1) meghitt karácsony (1) mikulás (1) minőségi csokoládé (1) munka (5) munkahely (1) munkahelyváltás (2) nyár (3) nyaralás (1) nyáriszünet (2) nyári szünet (1) ohanagasztroklub (1) önbizalom (1) ötletek (2) óvoda (1) példa (1) pixabay.com (1) rasszizmus (1) rm ékszer (1) ruha (1) shake (1) suli (2) sulikezdés (1) szemetelés (1) szeretet (1) szilveszter (1) tanulás (1) tegyéljót (1) telefon (1) tények (1) test (1) testkép (2) teszt (1) tipp (1) tök jó nap (1) turmix (1) újév (1) ünnepek (1) utazás (2) változás (1) vásárlás (1) vonat (1) vonatút (1) zenda fshn (1) Címkefelhő